Thursday, January 20, 2011

Informaciono zagađenje

...telefon, faks, e-mail, weblog, instant messaging, sms, mms... spisak načina za elektronsku komunikaciju vrtoglavo raste u 21. veku

Nekima su ove alatljike sa samo par klikova mišem i treptaja ekrana promenila način na koji rade i žive. Da li je došao trenutak da kompjutere stavimo na svoje mesto i povratimo svoje živote?

Dnevni zagađivači

Kada je u okvirima Svetski Rasprostranjene Mreže (World Wide Web) 90-ih godina prošlog veka uspostavljen funkcionalan navigacioni sistem, e-mail i internet su postali ključni načini brze i jednostavne komunikacije; ali čak i tada je bilo dosta debata preopterećenosti informacijama.


“Informaciono zagađivanje je preopterećenost informacijama do ekstrema” glasi definicija koju je proklamovao dr Jakob Nielsen web-guru poznat i kao kralj upotrebljivosti. “To je tačka kada one prestaju da budu teret i postaju prepreka vašoj sposobnosti da obavite posao”.

Celokupna ideologija informacione tehnologije u poslednjih 50 godina se zasnivala na tezi da informacija što više – to bolje, da je masovna proizvodnja informacija bolja. Međutim, internet je od mašine koja pruža sve odgovore instantno, mutirao u “aparat za odugovlačenje” koji bljuje informacije bez previše prioritiziranja. E-mail je još gori zbog svoje čudne prirode – mešavine lične i masovne komunikacije. Prošlog meseca je ne prethodno pomenutoj nemani prokrastinacije kružila priča o tome kako je vlasnik jednog velikog lanca prodavnica mobilnih telefona (savršeno nebitno kojeg, gde) zabranio zaposlenima da koriste e-mail, tvrdeći da je telefon mnogo efikasniji. Analogno tome, možemo da ukinemo i telefone, a i sastanke – s obzirom da su u neku ruku i oni traćenje vremena; bitan je pristup.
Nisu sve alatljike koje su nam na dohvat ruke loše. Ono što jeste negativno je akumulativni efekat nekontrolisanog protoka informacija i komunikacije.

Zaštita

Ne biste zamerili jednoj fabrici na svetu koja zagađuje okolinu, ali milionima hoćete i te kako. Jedan e-mail je OK, jedna informacija na internetu je OK, jedan elektronski bilten je OK; ali kada se suočite sa 200 poruka dnevno, tada nastaje problem i svaka normalna osoba se oseti u najmanju ruku nelagodno. Pogledajte svoj “inbox” ili profil na facebook-u.

Ako ne uspostavite uistinu rigidan sistem kontra-mera, ova poplava će dosnovno uništiti svaku sposobnost da se kompjuter koristi na iole produktivan način i postaće gospodar vašeg vremena. Neophodno je postaviti što više filtera, i to ne samo ličnih i onih “anti-spam”, već i zakonskih. Krajnje je vreme da se oni odgovorni za zagađivanje pozovu na odgovornost. Čudno kako je opšte prihvaćeno da oni koji unište deo fizičke sredine u kojoj svi živimo treba da budu kažnjeni, dok se oni koji to rade našem alternativnom okruženju (cyberspace) provlače neopaženo.

Zavladati (ponovo)

Rešenje za informaciono zagađenje nije komplikovano, ali podrazumeva povratak kontrole koju vaš kompjuter ima nad svojim korisnikom. Inteligentni e-mail i anti-spam softveri će po svemu sudeći odigrati veoma značajnu ulogu u ovom procesu, ali određivanje prioriteta, samodisciplina u tome šta čitate i šta šaljete su ključni.

Svaki put kada pošaljete e-mail ili poustujete (stari srpski glagol nastao od još starijeg – eng. to post) nešto na facebook-u, tweeter-u, blogu, forumu… pomislite na vreme (radno, slobodno, korisno) koje ćete možda oduzeti nekome. Ako ne pripadate grupi www egzibicionista, vrlo često će odgovor na pitanje da li ovo zaista treba da “pustim u etar” glasiti: ne koje će ukazati poštovanje prema primaocima.

Ideja o poštovanju vremena primaoca poruke je stara, ali čini se da se izgubila negde između tehnološkog napretka i kulturološkog nazadka.

Počnite pre nego što vas stigne zaslužena kazna.

Ne kradite vreme koje je neobnovljiv resurs.

Ne zagađujte.


P.S. Saveznici ili saucesnici?: Information Overload Research Group 


1 comment: